Empatin finns hos människorna

Musikhjälpen har tagit slut. Den evighetslånga sändningen i kuvösstudion borde inte ha undgått någon, men av det insamlade beloppet att döma, var det många som blundade och stängde av för att döva sitt dåliga samvete. För även om  beloppet fem miljoner låter mycket är det ganska lite i sammanhanget. 

Och det är klart, malaria drabbar inte svenne  banan utan i första hand fattiga svarta långt borta i Afrika. Det är inte greppbart att det dör barn varenda minut fast det finns bot att köpa för femkronor.

Och vem kan anklaga svenne banan när både makthavare och företagen moonar för Musikhjälpen, malaria går inte att profitera på, det finns ingen ekonomisk bäring utan deltagande utgår helt från empati. Och då är resultatet för Musikhjälpens insamling plötsligt mer begriplig. Människorna har fortfarande empati som en av sina tillgångar medan makten och företagen med få undantag saknar den totalt.

Det skulle ha varit intressant att se hur resultatet varit om malaria även var en förekommande sjukdom i exempelvis det ljusare Australien?
Musikhjälpens programledare bättrade på den egna imagen samtidigt som de drog in nästa 6 miljoner kronor till att bota malaria. Är det mycket eller lite?


Kommentarer
Postat av: bojangler

Jag tycker Radiohjälpen som program betraktat var det bästa som gjorts i sverige 2009.

Samtidigt kan vi inte bara skylla på företagens avsaknad av empati. Jag tycker våra politiker, och i förlängningen vi själva, ska skämams över vårt navelskådande.

Att människor tillåts dö (ett barn var 30e sekund!) i en sjukdom som malaria är sjukt, när vi spenderat i runda slängar 2 miljarder kronor bara i sverige på att vaccinera svenska folket mot svininfluensan. jag lovar att malaria skulle vara utrotat imorn ifall vi förmådde göra en annan prioritering.

2010-01-03 @ 03:47:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0